NASA laat satellieten zien

André Kesseler

10-03-2015 11:00:05

Natuurlijk weten we wel dat er hoog boven ons allerlei satellieten rondhangen die de aarde observeren. We weten het, maar we staan er vaak niet echt bij stil. Een fraaie animatie waarmee de NASA haar aardobservatiesatellieten in beeld brengt, kan helpen.

De achttien NASA-satellieten hangen in een lage baan om de aarde, dus op zo’n 600 kilometer hoogte. In deze versnelde animatie, die twaalf uur weergeeft, rondt elke satelliet de aarde acht keer, maar in het echt maken ze dus elke anderhalf uur een rondje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat opvalt, is dat de meeste satellieten over de beide polen draaien. Dat heeft uiteraard een reden. Op die manier draait de aarde namelijk onder hen door en kunnen ze het hele oppervlak bekijken. Verder valt op dat vier satellieten, Aqua, Aura, CALIPSO, en CloudSat, continu relatief dicht achter elkaar aan vliegen. Tussen CALIPSO, en CloudSat zit maar 12,5 seconden en dus slechts 93 kilometer.

A-train

Ze maken deel uit van een groepje van zes satellieten, de A-train genoemd, en het voordeel daarvan is dat ze vrijwel op hetzelfde moment een bepaald deel van de aarde bekijken. Daardoor zijn de gegevens van de in totaal vijftien instrumenten makkelijker te vergelijken. Overigens is één van de achttien aardobservatiesatellieten het internationale ruimtestation ISS, dat met zijn Cloud-Aerosol Transport System de wolken en de stofdeeltjes in de lucht analyseert.

Bron: Wired

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis