NASA plant botsing tussen ruimtevaartuig en planetoïde

Karlijn Klei

09 October 2021 09:00

DART

Met de DART-missie hoopt de ruimtevaartorganisatie uit te vogelen wat de beste manier is om dreigende, mogelijk ernstige meteorietinslagen te voorkomen.

De kans dat er een grote ruimterots op het aardoppervlak klapt, is gelukkig erg klein. Toch neemt de NASA liever het zekere voor het onzekere. Met de zogenaamde DART-missie wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nagaan hoe we zo’n onwaarschijnlijke maar mogelijk desastreuze aanvaring kunnen voorkomen. Hoe? Door het dreigende brokstuk met een ruimtesonde uit zijn pad richting aarde te knikkeren.

Lees ook:

DART

Het doel van de DART-missie, voor Double Asteroid Redirection Test, is het testen van de zogenaamde kinetische impactortechniek. Daarbij worden één of meer ruimtevaartuigen met hoge snelheid bewust op een planetoïde afgestuurd. De impact zou de ruimterots afremmen en uit zijn pad – bijvoorbeeld richting onze blauwe bol – doen schieten.

Onlangs maakte de NASA de startdatum van de missie bekend. Op 24 november 2021 zal DART aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket de ruimte in gezonden worden. Een klein jaar later zal de sonde met een snelheid van een flinke 24.000 kilometer per uur op nabije planetoïde Didymos inslaan. De ruimterots, met een diameter van 780 meter, staat op pakweg 11 miljoen kilometer van aarde.

De missie is een test: Didymos en diens ‘maantje’ (diameter 160 meter) dreigen (momenteel) niet op aarde in te slaan. Met de geplande aanvaring wil de NASA het paar dusdanig af te remmen dat telescopen op aarde de effecten van de botsing kunnen vastleggen. Met de verzamelde kennis hoopt de ruimtevaartorganisatie zich klaar te stomen voor the real deal.

Botsing

Het plan voor de DART-missie dateert uit 2017 en heeft sindsdien een aantal aanpassingen op de tekentafel doorgemaakt. Met de lancering van volgende maand is het voor het eerst dat het plan daadwerkelijk getest wordt.

Als alles volgens schema verloopt, schiet DART woensdagochtend 24 november 08:20 Nederlandse tijd vanuit de Vandenberg-basis in Californië richting Didymos. Volgend jaar, 2 oktober 2022 moet de opzettelijke botsing gaan plaatsvinden.

Bronnen: NASA, Live Science

Beeld: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws