NASA test opvouwbaar hitteschild

Naomi Vreeburg

07-10-2015 16:00:48

Een hitteschild dat ontvouwt als een paraplu is succesvol getest door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf.

De missie naar Mars lijkt interessanter dan ooit door de film The Martian. En NASA speelt hier slim op in. Zo maakte het ruimtevaartbedrijf vorige week bekend dat het bewijs heeft voor vloeibaar water op de rode planeet en gisteren publiceerde het deze foto. Wat je ziet? Een hitteschild dat zichzelf kan openvouwen als een paraplu.

Hitteschilden bestaan natuurlijk al langer dan vandaag. Ze worden meestal gemaakt uit speciale kunststoffen van fenol. Deze plastic lagen branden af wanneer een ruimtevaartuig de atmosfeer van een planeet binnendringt. De hitte wordt op deze manier weggeleid van het vaartuig dat anders in rook zou opgaan.

Inklapbaar

Maar zo’n schild is door zijn hardheid en zware gewicht niet ideaal. Daar komt bij dat een groter schild nodig is om het ruimtevaartuig te beschermen tegen de extreme hitte op verre planeten zoals Mars. Dit zou teveel ruimte in beslag nemen in de relatief krappe raketten die de vaartuigen het heelal in schieten.

En daarom is NASA al een aantal jaar bezig met dit opvouwbare schild, ADEPT (Adaptive Deployable Entry and Placement Technology). Het schild is bekleed met koolstofvezels en lichter en dunner dan de huidige exemplaren. Het wordt ingeklapt tijdens het opstijgen en moet zichzelf kunnen openen wanneer nodig.

1700 graden Celsius

Maar werkt de technologie ook? Ja, zo zou blijken uit de proeven van NASA. Op de foto is een van de laatste testen te zien die worden uitgevoerd in het Ames Research Center. Extreme hitte wordt tijdens deze proef richting het 2-meter-brede schild geblazen. De oppervlakte van het schild bereikt uiteindelijk een temperatuur van 1700 graden Celsius.

NASA geeft aan nog meer testen te moeten doen, maar gaat ervan uit dat het systeem af is in 2017. Dan zou het schild klaar zijn om mee te gaan op een tripje naar Venus. En wie weet voor een bemande missie naar Mars in 2035.

Het Mars One-project is sinds de lancering een bron van discussie. Lees er hier meer over.

Bron: NASA via GizmagPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws