NASA test ‘Ruimte Roomba’

kijkmagazine

21-05-2019 12:59:37

De Astrobee, een ruimterobotje dat ISS-astronauten eenvoudig werk uit handen moet nemen, heeft zijn eerste tests achter de rug.

Astronauten aan boord van het internationaal ruimtestation ISS hebben het druk en kunnen af en toe wel wat hulp gebruiken. Daarom heeft NASA een robothulpje ontwikkeld dat werk uit handen neemt. De Astrobee moet eenvoudige klusjes gaan uitvoeren, zoals het inventariseren van voorraden, zodat de bemanning meer tijd heeft voor belangrijkere taken.

Lees ook:

Vliegende Roomba

De Astrobee is een kubusvormige robot van ongeveer 30 bij 30 centimeter. Het apparaat gebruikt elektrische ventilatoren om zich zwevend door het ruimteschip te bewegen. Ingebouwde HD-camera’s en sensoren helpen hem om de omgeving te ‘zien’ en niet tegen kwetsbare apparatuur of astronauten op te botsen. Dankzij deze ‘ogen’ kan de robot ook zelf de weg naar zijn oplaadstation vinden. Verder beschikt de vliegende Roomba over een kleine grijparm waarmee het voorwerpen kan oprapen en vasthouden.

De Astrobee vliegt nog niet vrijelijk rond. Eerst wordt het apparaat onderworpen aan hardware tests. Dit om er zeker van ze zijn dat de zwevende droid niet op hol slaat en technische problemen veroorzaakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bumble, Honey en Queen

Op dit moment zijn er twee robothulpjes (‘Bumble’ en ‘Honey’) aan boord van het ISS. Een derde, Queen genaamd, bevindt zich nog op aarde en arriveert in juli met een SpaceX raket.

De Astrobee is mogelijk de vervanger van de SPHERE, de robot die nu nog door het ISS zweeft. De technologie van de SPHERE is inmiddels 10 jaar oud en achterhaald. Er zijn tegenwoordig smartphones met meer rekenkracht.

Bron: NASA/Popular Science

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?