NASA’s enorme raketvervoerder breekt wereldrecord

June Ying van Dam

31 March 2023 17:30

NASA's Crawler Transporter 2

De Crawler Transporter 2 is met een gewicht van 3 miljoen kilo officieel uitgeroepen tot ‘s werelds zwaarste zelfaangedreven voertuig.

En het Guinness World Record voor zwaarste zelfaangedreven voertuig gaat naar… NASA’s Crawler Transporter 2! Dit rupsvoertuig dat raketten vervoert is met 3 miljoen kilogram ongeveer net zo zwaar als vijftien Vrijheidsbeelden. Afgelopen woensdag kwam het Guinness World Records langs bij het Kennedy Space Center om het certificaat aan de NASA-teams te overhandigen. Dat meldde de NASA in een verklaring. John Giles, NASA’s Crawler Element operatiemanager, ziet de titel als een “kers op de taart voor zo’n buitengewone machine”.

Lees ook:

Upgrade

Crawler Transporter 2 gaat al heel lang mee. Bijna zestig jaar geleden was hij samen met zijn broertje, Crawler Transporter 1, ontworpen om de Saturnus V-raketten te transporteren tijdens het Apollo-programma. Toen waren de voertuigen met hun 2,7 miljoen kilo al geen lichtgewichten. In 2012 kreeg Crawler Transporter 2 een broodnodige upgrade om de Artemis Space Launch System-raket (SLS) te kunnen ondersteunen, die mensen voor het eerst in meer dan vijftig jaar naar de maan zal brengen. Na de make-over was de raketvervoerder een paar kilootjes aangekomen. Met een nieuw gewicht van 3 miljoen kilogram is hij nu ’s werelds zwaarste zelfaangedreven voertuig.

Loodzware slak

Hij mag dan wel officieel de zwaarste zijn; de snelste is hij absoluut niet. Door het extreme gewicht doet de Crawler eer aan zijn naam en ‘kruipt’ hij als het ware vooruit. Met een snelheid van 1,6 kilometer per uur doet hij er acht tot twaalf uur over om de 6,8 kilometer af te leggen tussen het Vehicle Assembly Building en het lanceringsplatform. Te voet zou sneller gaan. Maar doe dat maar eens na met een raket van 2,5 miljoen kilo op je rug.

Crawler Transporter 2 wist de SLS-raket en de Orion-capsule succesvol te vervoeren voor hun inaugurele lancering tijdens de Artemis I-missie in November 2022. Nu wordt hij voorbereid op Artemis II, waarvan de lancering gepland is in november 2024. Volgens NASA zullen de Artemis-missies bijdragen aan een langetermijnverblijf op de maan en zullen ze ons een stapje dichter bij Mars brengen. Maar voor dat zover is, zal de Crawler zorgen dat de raket en het ruimtevaartuig heelhuids aankomen bij hun laatste stop op aarde voordat ze naar de maan vertrekken.

Bronnen: Gizmodo, NASA

Beeld: NASA/Jim Grossmann

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws