Artemis: na 50 jaar terug naar de maan

André Kesseler

29 August 2022 10:00

SLS-raket

De NASA maakt zich op voor de eerste maanmissie met de enorm krachtige SLS-raket.

Nog een paar uur en dan gaat het gebeuren. Als er niks tussen komt gaat de NASA op 29 augustus, met de lancering van de Space Launch System-raket (SLS) en daarbovenop een onbemenste Orion-capsule, beginnen aan de uitvoering van de Artemis I-missie. De SLS is NASA’s grootste en krachtigste raket sinds de Saturnus V die de Apollo-missies naar de maan mogelijk maakte.

Lees ook:

Splash down

De capsule gaat een rondje om de maan maken en keert daarna terug naar de aarde met een splash down in de oceaan. De proef is bedoeld ter voorbereiding op een bemenste maanmissie die 2024 rond de maan gaat cirkelen. In 2025 of 2026 moet de Artemis-missie dan weer astronauten op de maan zetten. In het filmpje hieronder wordt precies uitgelegd wat er gaat gebeuren.

Bekijk hier de lancering

De lancering vanaf lanceerplatform 39B op NASA’s Kennedy Space Center in Florida is momenteel gepland voor 13:33 uur Nederlandse tijd. Via onderstaande livestream kun je de lancering van Artemis I volgen.

Bronnen: BBC News, KIJK 2/2022

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes