NASA’s Orion klaar voor lancering

André Kesseler

04 December 2014 12:45

Over een paar minuten gaat de NASA het Orion Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) lanceren voor een ruim vier uur durende testvlucht.

In oktober schreven we al over het Orion Multi-Purpose Crew Vehicle – een nieuw ruimtevaartuig van NASA dat rond 13.05 uur zal worden gelanceerd. Het Multi-Purpose-aspect zit hem er in dat de Orion niet alleen kan worden ingezet voor onderhoudsmissies aan het International Space Station, maar ook voor nieuwe maanlandingen of om een team van astronauten op Mars of zelfs op een asteroïde te zetten.

De Orion wordt vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida door een Delta IV Heavy omhoog gebracht, de zwaarste raket waar de NASA op dit moment over kan beschikken. Als alles volgens plan verloopt, vliegt Orion tijdens de Exploration Flight Test 1 (EFT-1) onbemand op 5700 kilometer hoogte twee keer rond de aarde. Daarna schiet hij met 32.000 kilometer per uur de dampkring binnen en plonst aan enorme parachutes in de Grote Oceaan. Het ruimtevaartuig heeft dan een 4,5 uur durende vlucht gemaakt.

15498295925_92a7dbccb9_o

Het ruimtevaartuig, dat zes astronauten mee kan nemen, zou vanaf 2020 bemande vluchten kunnen maken. Er wordt overigens door Airbus Defence and Space ook een Europese versie van de Orion gebouwd. Met dat Automated Transfer Vehicle (ATV) wil de ESA het ISS gaan bevoorraden.

Volg de lancering via de Livestream:

Na de testvlucht zullen wij hier nog een update plaatsen en binnenkort vind je in KIJK een artikel over NASA’s plannen met Orion.

Update 14:10 Technisch is er niets mis. De lancering wordt steeds opgeschoven omdat het te hard waait. Men heeft nog iets meer dan anderhalf uur om te lanceren. Daarna is de launch window gesloten en kan het beoogde vluchtplan niet worden uitgevoerd. In dat geval moet men een dag wachten.

Update 14:35 Toch wat technische problemen. Een paar kleppen lijken niet goed te sluiten.

Update 15:25 Nog maar 20 minuten over in deze launch window. Er wordt nog één poging gedaan om de kleppen te testen.

Update 15:35 Het gaat vandaag niet gebeuren. De lancering is 24 uur uitgesteld.

Bron: NASA


Meer Nieuws