Natte peuken kunnen staal beschermen

kijkmagazine

18 May 2010 10:00

De mensheid produceert nogal wat sigarettenpeuken. Afval, zou je zeggen, maar een Chinese onderzoeker heeft er een nuttige bestemming voor bedacht.

Deze Jun Zhao, verbonden aan de Xi’an Jiaotong-universiteit, ontdekte dat je een bepaalde vorm van staal tegen corrosie kunt beschermen met water waarin sigarettenpeuken hebben gelegen.

Het gaat hierbij om staal van het type N80 dat bij een temperatuur van 90 graden Celsius in een zoutzuuroplossing werd gelegd, maar Zhao wil nu gaan kijken of hetzelfde effect ook optreedt bij andere metalen. Peuken heeft ze in elk geval genoeg voor die experimenten. Naar eigen zeggen heeft ze de afgelopen anderhalf jaar “zakken en zakken vol” verzameld, door overal asbakken te legen en de hulp van rokende vrienden in te schakelen.

Helaas zijn er wel wat nadelen verbonden aan het gebruik van ‘peukenwater’ als anti-corrosiemiddel. Volgens de Amerikaanse materiaalwetenschapper Guy Davis kan de vloeistof als voedingsstof dienen voor schimmels. Ook geeft het spul een vies geurtje af, wat nauwelijks een verrassing mag heten gezien de herkomst.

Bronnen: Industrial & Engineering Chemistry Research, AP, via PhysOrg.com


Meer Nieuws