Nederlands bedrijf maakt betere oortjes

KIJK-redactie

03-03-2015 11:00:29

NXP Semiconductors heeft een slimme techniek ontwikkeld die oortelefoontjes eindelijk volledig draadloos maakt.

Oortelefoontjes zijn op zich prettig, maar ze zitten ook vaak in de knoop en met één verkeerde beweging ruk je ze zo uit je oren. Nu zijn er al wel ‘oortjes’, bijvoorbeeld de Powerbeats2 Wireless van Dr.Dre (foto hieronder), die geen draadverbinding meer hebben met het apparaat dat de audio levert. Maar er zit dan nog wel een draad tussen de beide oortelefoons. De reden daarvoor is dat de 2.4 GHz-frequentie waarop de huidige Bluetooth-techniek zendt, grotendeels door het lichaam wordt geabsorbeerd en het niet mogelijk is om stereosignalen naar twee verschillende ontvangers te sturen.

powerbeats-2-black-standard-custom-1-O-O

Het Nijmeegse bedrijf NXP Semiconductors heeft nu een manier gevonden om de oortelefoons toch volledig draadloos te maken. Het systeem dat ze bedachten heet NFMI (Near Field Magnetic Induction). NFMI bouwt als het ware een netwerkje (met een bereik van maximaal een meter) rond het lichaam op, dat het mogelijk maakt om geluid van hoge kwaliteit van de bron naar de oortjes te streamen. Volgens NXP valt het stroomverbruik erg mee. Het systeem draait op een batterijtje van 1 Volt en verbruikt tijdens het streamen slechts anderhalve Milliwatt.

aaa-016920

NXP gaat de nieuwe oortelefoontjes presenteren op het Mobile World Congress in Barcelona dat nog tot 5 maart duurt. Het is nog niet bekend wanneer de oortjes op de markt komen, maar wat ons betreft kan dat niet snel genoeg gebeuren.

Bronnen: NXP Semiconductors

Tekst: Daan Kesseler

Beeld: NXP SemiconductorsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis