Nederlandse fiets gaat de Chinese lucht zuiveren

Marysa van den Berg

07-07-2017 09:00:37

smog free fiets

Chinese steden hebben een groot smog-probleem. De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde heeft een oplossing: luchtzuiverende fietsen.

Voor schone lucht moet je niet in Beijing of een andere Chinese miljoenenstad zijn. De continu aanwezige smog zorgt voor irritatie aan de ogen, neus en keel en veroorzaakt diverse luchtwegklachten. Ondanks de vuile lucht zijn er toch genoeg fietsers te vinden in diverse Chinese steden. De Studio Daan Roosegaarde besloot deze twee uitersten te combineren en een Smog Free Bicycle te ontwikkelen. Dit doet hij in samenwerking met het Chinese bike-sharing-bedrijf Ofo.

Luchtzuiverende toren

Eerst even terug naar een ander ontwerp van Roosegaarde: de Smog Free Tower die hij twee jaar geleden lanceerde. Deze 7 meter hoge toren – waarvan er nu ook een in Rotterdam staat – werkt als volgt: een elektrode in de toren stuurt positieve ionen de lucht in die op hun beurt binden met het fijnstof waaruit smog bestaat. Een negatief geladen plaat in de toren trekt de ionen samen met de fijnstofdeeltjes naar binnen en slaat het daar op in kleine zwarte kubusjes. Vervolgens blaast het systeem de gefilterde lucht aan de onderkant naar buiten.

De toren kan per uur zo’n 30.000 kubieke meter lucht schoonmaken en zou hierbij ongeveer evenveel energie verbruiken als een waterkoker. Maar dat is nog niet alles. De verzamelde fijnstof wordt namelijk omgezet in iets waardevols: edelstenen. Hier maakt het ontwerpteam ringen en manchetknopen van.

Luchtzuiverende fiets

De Smog Free Bicycle werkt op soortelijke wijze. Een luchtzuiverend apparaatje bovenop het stuur zuigt vieze lucht van voren aan, filtert die en blaast de schone lucht in de richting van de fietser. Dat maakt een ritje in de drukke straten van Beijing een stuk prettiger.

Het zal helaas nog wel even duren voor het zover is. Het prototype is nog in ontwikkeling. Eerst zal Roosegaarde later dit jaar in India een Smog Free Tower openen en er zijn plannen om ook Colombia en Mexico bij het project te betrekken. Zijn droom? Smog Free-installaties in alle lagen van de maatschappij in te bouwen. Denk daarbij aan hele gebouwen die de lucht in de omgeving zuiveren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Studie Daan Roosegaarde, Wired.co.uk

Beeld: © Studio RoosegaardePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws