Nee, dit is geen weerwolf

Naomi Vreeburg

19-06-2018 15:59:08

weerwolf

Vorige maand deed een ‘mysterieus’, doodgeschoten dier heel wat stof opwaaien. Wat voor soort was het? Daar is nu antwoord op gekomen.

Op 16 mei kwam een dier wel heel dichtbij het vee van een boer in Montana (VS). De agrariër nam daartoe het zekere voor het onzekere en schoot het dier dood. Niet wetende dat hij hiermee (zelfs in Nederland) het nieuws zou halen. De boer ging ervan uit dat hij een doodgewone wolf om het leven had gebracht, maar onderzoekers twijfelden om wat voor soort (of kruising van twee soorten) het ging.

Al snel deden de wildste geruchten de ronde. Want hé, people love a mystery. Het beest zou ongewoon grote oren hebben en heel korte pootjes. Het moest hier natuurlijk wel om een mythisch wezen gaan. De term ‘weerwolf’ viel dan ook geregeld.

Lees ook:

Anticlimax?

Maar onderzoekers hebben nu een einde gemaakt aan deze vreemde verhalen. Uit DNA-analyse van de U.S. Fish and Wildlife Service blijkt dat het om de doodgewone wolf (Canis lupus) gaat. En niet, zoals sommige onderzoekers ook wel dachten, om een wolvenkruising. Het dier betreft een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud.

Verder geven de onderzoekers in het persbericht aan dat het niet zo gek is dat deze wolf misschien wat grotere oren had en kortere pootjes dan haar soortgenoten. “Variatie in uiterlijk binnen een soort is totaal niet verrassend”, laat Mary Curtis van de U.S. Fish and Wildlife Service weten.

Anticlimax? Wellicht voor de sensatiezoekers die hoopten op een weerwolf. Maar de mensen die niet in sprookjes geloven, hadden dit natuurlijk wel een beetje verwacht.

Bronnen: DNA report on ‘mysterious canine’ (PDF), Montana FWP

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis