Nepkrokodil onderzoekt theorie nijlpaardenpoep

KIJK-redactie

25-05-2014 13:00:22

Nijlpaardenpoep zorgt waarschijnlijk voor vissensterfte in een rivier in Kenia. Deze theorie is onderzocht door middel van een boot die op een krokodil lijkt.

In de rivier Mara in Kenia is vissterfte erg hoog. Dit komt waarschijnlijk doordat nijlpaarden de rivier als een toilet gebruiken. Bij een lage waterstand zou de poep van de nijlpaarden naar beneden zakken, waar bacteriën vervolgens van eten. Hierbij nemen de eencelligen veel zuurstof op, waardoor de vissen hier een tekort aan hebben en sterven.

Deze theorie is echter moeilijk te bewijzen, omdat het te gevaarlijk is om de rivier te onderzoeken. Nijlpaarden zijn namelijk nogal territoriaal en gedragen zich agressief tegenover mensen. Daarom ontwikkelden Amerikaanse onderzoekers een klein bootje vermomd als krokodil. Hiermee verzamelden ze met succes informatie over de waterkwaliteit. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd.

Nijlpaardaanval

Het op afstand bestuurbare vaartuig schrikte de nijlpaarden niet af. Toch ging het eventjes mis: de nepkrokodil werd namelijk achterna gezeten door een van de zwaargewichten (zie het filmpje hieronder). Het bootje was echter sneller. Gelukkig maar, want een vaartuig van 6 kilogram is niet opgewassen tegen een poepmonster van 2500 kilo.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Carnegie Mellon Universiteit, Popular Science

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Sias van SchalkwykPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis