Neusspray ontwikkeld tegen slangengif

KIJK-redactie

01 August 2013 09:00

Groene mamba slang

Als een giftige slang zijn tanden in je zet, is het zonder behandeling snel afgelopen met je. Omdat injecteerbaar tegengif veel nadelen heeft, hebben Amerikaanse onderzoekers een neusspray bedacht.

Freek Vonk schreef het al eerder in KIJK: als je wordt gebeten door een slang, heb je een groot probleem, zeker als het ziekenhuis te ver weg is. Daar bedachten Amerikaanse onderzoekers iets op: een neusspray om te voorkomen dat je verlamd neervalt en niet meer kunt ademen. De uitvinding zou zo’n 125.000 slachtoffers per jaar kunnen redden.

Injecteren

Een draagbaar antigif bestaat vast wel, zou je denken. Dat klopt, maar dat is duur en moet koel worden bewaard. Een – voor veel mensen – belangrijker nadeel is dat het antigif in een ader moet worden geïnjecteerd; een techniek die de gemiddelde toerist of avonturier niet beheerst.

Expeditiearts en wetenschapper Matt Lewin bedacht de spray in 2011, toen hij de angst op de gezichten van veldwetenschappers zag verschijnen terwijl hij uitlegde hoe ze zichzelf moesten injecteren. Met de spray kan het tegengif via slijmvliezen in de neus in het lichaam komen. Bijkomend voordeel is dat hij niet duur en hittebestendig is.

Verlamde vrijwilliger

De spray is dit voorjaar getest op een gezonde, met nepslangengif verlamde vrijwilliger. Binnen twintig minuten zat de proefpersoon weer overeind. In juni werd een Indiase vrouw behandeld die was gebeten door een krait; haar gezichtsverlamming was na een halfuur verdwenen.

Lewin en zijn collega’s testen nu verschillende combinaties tegengiffen in muizen en hopen daarmee de ideale neusspray te vinden. Ze zijn daar nog wel even mee bezig, maar hun motto is duidelijk: uiteindelijk mag niemand meer sterven door slangenbeten.

Bronnen: Clinical Case Reports, California Academy of Sciences via EurekAlert!

Beeld: Orest/CC BY-SA 2.0










Meer Nieuws