Camerasysteem ziet slachtoffers in vlammenzee

KIJK-redactie

02-03-2013 13:00:09

Na de invoering van de infraroodcamera is er nu misschien een nog beter hulpmiddel voor de brandweer: een infrarood hologram.

Met de komst van de infraroodcamera is het voor brandweermannen een stuk makkelijker geworden om mensen in een brandend gebouw te vinden. Zo’n camera, die iemand lichaamswarmte oppikt, kan namelijk door de dikke rook heen kijken. Maar de infraroodcamera is onbruikbaar in een echte vlammenzee, omdat het vuur een verblindende hoeveelheid warmte uitstraalt. Onderzoekers hebben daar iets nieuws voor bedacht: een camerasysteem zonder lens dat in combinatie met een infraroodlaser een realtime holografische video maakt.

Het systeem werkt als volgt. Doordat er geen lens in de camera zit, wordt infrarode straling niet gebundeld en wordt de sensor in de camera niet overbelicht. De onderzoekers combineerden deze camera vervolgens met een infraroodlaser. Die weerkaatst zijn licht op de muren en vormt zo een 3D-beeld van wat zich nog meer in de ruimte bevindt behalve een vlammenzee. Samen vormen deze beelden een holografische video.

Ben je benieuwd hoe het hologram er uit ziet? De onderzoekers maakte er een filmpje van.

Bronnen: Optics Info Base, Popular Science

Beeld: Sylvain Pedneault/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws