Trashbot Game: bestuur een afvalrobot

kijkmagazine

21-03-2018 12:57:28

afvalrobot

Vanuit huis zorgen voor een schoner milieu. Het kan binnenkort waarschijnlijk met een afvalrobot die troep opruimt uit het water.

Niets te doen? Dan ga je een spelletje spelen achter de PlayStation of op je mobiel. Je voelt je alleen niet bepaald nuttig tijdens deze bezigheid. Dat wordt – als het aan het team van Urban Rivers ligt – verleden tijd!

De afvalrobot die het bedrijf maakte, bevindt zich in het water en je kunt hem vanaf je bank besturen. Met het computerspel Trashbot Game bepaal je welk en hoeveel afval hij opruimt op het tijdstip dat je je verveelt.

Drijvende tuin

Urban Rivers is een groep mensen die wil zorgen voor meer leven in rivieren in grote steden. Tijdens een eerder project maakte het team drijvende tuinen voor de rivier in Chicago van ongeveer 250 kilimeter lang. De planten zorgen voor een betere kwaliteit van het water, dat beter is voor de aanwezige vissen, vogels en schildpadden.

Dit deed alleen nog niets aan het vele afval in de rivier. Het team ging daarom eerst zelf het water op om de troep met netten uit de rivier te scheppen. Dit is ontzettend tijdrovend en meer mensen zouden kunnen helpen. Ze ontwierpen daarom een afvalrobot die iedereen straks over de hele wereld kan besturen.

Uiteraard besturen niet duizend mensen tegelijk de robot, anders wordt het wel een heel getouwtrek. Iedereen die inlogt, staat eerst in de wachtrij. Wanneer de tijd van de vorige gebruiker om is, krijg jij een aantal minuten speeltijd. De ontwerpers hopen dat er snel niets meer aan is om het te spelen, omdat dan al het afval weg is.

Beide projecten zijn te zien in dit filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Streefbedrag

Om het project van start te laten gaan, moet het team wel nog wat geld binnenhalen. Ze zijn inmiddels al over de helft, maar het doel – voor één robot – is 5000 dollar. Bij verdubbeling van het streefbedrag, kan er nóg een robot te water worden gelaten.

Van het streefbedrag, kan het eerste prototype worden verbeterd. De nieuwe versie wordt beter bestand tegen het water en weer, zodat hij langer mee kan. Verder krijgt de robot een afvalstortplaats, waar hij zijn opgehaalde troep kan dumpen. Ook krijgt de androïde een groter Wi-Fi-bereik, zodat hij verder weg kan gaan van zijn basis én de robot kan worden gevolgd met behulp van een toegevoegd gps-systeem.

Wil je helpen om dit project de lucht – of eigenlijk het water – in te krijgen? Doneren kan via Kickstarter.

Bronnen: New Atlas, Kickstarter

Beeld: Urban Rivers

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis