Nieuw materiaal past zich aan snelheid aan

KIJK-redactie

30-06-2014 13:00:53

Minder benzine verspillen? Met een nieuw ontwikkeld materiaal, dat zich aanpast aan de snelheid van je auto, gaat deze wens binnenkort misschien in vervulling.

Dat een golfbal zo ver weg geslagen kan worden, heeft hij te danken aan zijn putjes. Het onregelmatige oppervlak zorgt ervoor dat de bal minder luchtweerstand heeft. Maar wanneer een voorwerp sneller gaat dan een golfbal, is het juist effectiever om een glad oppervlak te hebben. Onderzoekers van MIT hebben nu een materiaal ontwikkeld dat zijn oppervlak kan aanpassen aan zijn snelheid: onregelmatig als het zich langzaam verplaatst, glad als het een hoge snelheid heeft. En dat kan onder andere auto’s zuiniger maken.

Het materiaal, genaamd smart morphable surface (slim, van vorm veranderbaar oppervlak), is zacht van binnen en hard van buiten. Bij een lage snelheid wordt lucht uit de binnenkant onttrokken, waardoor het harde, rubberachtige gedeelte rimpelt. Bij een hoge snelheid neemt het materiaal juist lucht op, waardoor een glad oppervlakte ontstaat. Het mechanisme kun je zien in het filmpje hieronder.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit materiaal kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt, maar zal het meest effectief zijn in voertuigen. Wanneer auto’s net opstarten en dus een lage snelheid hebben, is een oppervlak met putjes het gunstigst. Wanneer je lekker aan het scheuren bent, wil je een glad oppervlak om luchtweerstand te verminderen. Dit materiaal biedt beide mogelijkheden, en zorgt er zo voor dat we minder benzine(geld) verspillen. En wie wil dat nou niet?

Bronnen: Advanced Materials, MIT News via Engadget

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws