Nieuw project: Da Vinci-brug van ijs

Naomi Vreeburg

22-04-2015 13:00:53

TU Eindhoven heeft het maar druk met zijn ijscreaties; binnenkort wordt er een 100 meter lange ijsbrug aan het lijstje toegevoegd.

Na het bouwen van een ijskoepel van 30 meter en een ijsbasiliek gaat een internationale groep studenten, onder leiding van de TU Eindhoven, nu ook een honderd meter lange brug van ijs bouwen in de Finse plaats Juuka. Een hele uitdaging, zo laat het team weten. Het bouwwerk krijgt namelijk een vrije overspanning van 50 meter: de grootste vrije overspanning ooit van een ijsconstructie.

De brug is gebaseerd op een idee van Leonardo Da Vinci en het project wordt dan ook de ‘Da Vinci Bridge in Ice’ genoemd. De kunstenaar ontwierp de brug voor de Bosporus, een rivier in Istanbul. Hij is echter nooit gebouwd.

Op de twaalfde editie van KIJK Live! vertelden twee studenten van de TU Eindhoven al hoe zij de Sagrada Familia in Finland hadden nagemaakt. Namelijk met pykrete, ijs versterkt met hout- of papiervezels. (Zie onderstaand filmpje.) De brug zal ook uit dit materiaal worden gebouwd. Het team spuit in dunne laagjes water, met tien procent papiervezels, en sneeuw op een grote opgeblazen mal. Vervolgens laten de bouwers het bevriezen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hier zullen de honderd studenten en vrijwilligers 24 uur per dag mee bezig zijn. Dit is nodig, omdat de apparatuur bij een lange werkonderbreking bevriest. Wanneer alles volgens plan gaat, kan in februari 2016 over de brug worden gelopen.

Bron: TU Eindhoven

Beeld: TU EindhovenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis