Nieuw: speedboot met schokbrekers

André Kesseler

17-02-2014 16:00:05

Met een speedboot over de woelige baren rossen is leuk, maar niet altijd even comfortabel. Golven kunnen namelijk flinke klappen veroorzaken. Dat kan beter, vond de Amerikaan David Hall.

Schokbrekers is te simpel uitgedrukt voor de oplossing die Hall bedacht. Het hart van de Martin 1.5, zoals hij zijn boot noemt, bestaat uit lineaire versnellingsmeters en een gyroscoop met drie assen. Die meten continue de positie van het bovendek van de boot en sturen de informatie naar een Altera-computerchip, de zogenoemde field-programmable gate array (FPGA). Die analyseert de gegevens en stuurt vervolgens vier servomotoren aan die de drijvers van de boot met het bovendek verbinden.

Boot

Het is dus een heel actief systeem dat afhankelijk van welke golfslag het signaleert, de drijvers beweegt en de klappen opvangt. Daardoor blijft de cabine heel erg stabiel. Niet alleen van links naar rechts, maar ook van voor naar achter.

Daarnaast is het bovendek ook nog voorzien van een pneumatisch stabilisatiesysteem. Dat zorgt ervoor dat, als alle opvarenden ineens aan één kant gaan staan, het bovenste dek keurig horizontaal blijft.

Het bedrijf van Hall, Velodyne Marine, werkt inmiddels aan verschillende boten van 12 tot 14 meter lang, bedoeld voor particulieren die hard willen varen zonder dat ze om de haverklap groen en geel over de railing hangen. Maar Hall wil ook vaartuigen bouwen voor andere toepassingen. Hij denkt bijvoorbeeld aan schepen die worden gebruikt voor bevoorrading op zee (boorplatforms), voor reddingsdiensten of zelfs als veerboten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Velodyne MarinePopular Science

Beeld: Velodyne MarinePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar