Nieuw: zelfreinigende verf

KIJK-redactie

09-03-2015 13:00:42

Londense onderzoekers hebben een nieuwe zelfreinigende verf gemaakt. De verf is steviger dan de oudere varianten.

Wetenschappers hebben een zelfreinigende verf uitgevonden die zelfs schoon blijft als een laag is beschadigd. Het goedje kan worden aangebracht op kleren, papier, glas en staal. Op de sterk waterafstotende coating rollen waterdruppels als knikkers over het oppervlak. Onderweg nemen ze, net als een stofzuiger, vuil, virussen en bacteriën mee.

Het probleem met de huidige zelfreinigende coatings is dat ze meestal niet meer werken als ze zijn beschadigd of blootgesteld aan olie. De nieuwe verf, op basis van titanium dioxide, herstelt sneller van alledaagse krasjes. Bovendien zijn de meeste zelfreinigende varianten niet erg stevig. Ze worden makkelijk van de ondergrond afgepoetst of gewreven. De onderzoekers combineerden hun verf met lijm. Die lijm zorgt voor een sterke en robuuste laag.

De wetenschappers hebben hun coating natuurlijk ook getest. Ze bedekten glas, staal, watten en papier met een laagje zelfgemaakte verf. Vervolgens besmeurden ze die met een beetje vuil. Wanneer ze er waterdruppels op lieten vallen, stuiterden die van het oppervlak af. De druppels namen daarbij het vuil mee.

Bronnen: Science, University College London via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws