Nieuwe achtbaan laat je stuntvliegen

André Kesseler

06-05-2013 16:00:37

Stuntvliegen is leuk, maar niet voor iedereen weggelegd. The next best thing wordt op dit moment in Ohio gebouwd.

Bij de achtbaan Gatekeeper zit je als het ware op de vleugels van een toestel dat verschillende aerobotic stunts uitvoert. En dat over een afstand van zo’n 1600 meter.

De Gatekeeper is een ontwerp van achtbaanbouwers Bolliger and Mabillard (B&M) en verrijst in het attractiepark Cedar Point in de Amerikaanse plaats Sandusky. Eind deze week kunnen de eerste bezoekers kennismaken met de achtbaan die verschillende records gaat breken, waaronder die van de langste ‘ondersteboven-val’.

GateKeeper09-1600wx1035h

De belangrijkste onderdelen:

Duikvlucht: het ‘vliegtuig’ wordt naar een hoogste van 50 meter getrokken, draait zich ondersteboven en stort dan naar beneden. Daarmee wordt de Gatekeeper de achtbaan met de hoogste duikvlucht ter wereld.

Immelman: eenmaal beneden trekt het toestel als het ware op (waarbij je ongeveer 4G te verduren krijgt) en schiet dan met dik 100 kilometer per uur in een Immelman: een halve looping gevolgd door een halve rol op het hoogste punt.

Camelback: de Immelman wordt gevolgd door een paraboolvlucht waarbij je een seconde of twee gewichtloos bent.

Kurkentrekker: dan een looping in drie dimensies waarbij de mensen op de vleugeluiteinden veel sneller gaan dan de mensen die wat dichter bij de romp zitten.

Sleutelgat: je vliegt recht op twee betonpalen en af op het laatste moment gaat het toestel op zijn kant en scheert dan tussen de palen door.

Kortom: 2 minuten en 40 seconden pure sensatie. En dat ziet er zo uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular ScienceCedar Point

Beeld: Cedar Point/Bolliger and MabillardPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar