Nieuwe camera laadt zichzelf op

KIJK-redactie

18-04-2015 13:00:23

Onderzoekers hebben een nieuwe camera gepresenteerd die in staat is zichzelf op te laden.

Ken je dat? Wil je net een mooie foto maken, is de batterij van je camera ineens leeg. Met een nieuwe camera uit een Amerikaans lab is dat verleden tijd. Het toestel kan zichzelf namelijk opladen. De makers presenteerden hun uitvinding op de Internationale Conferentie voor Computational Photography.

De videocamera bevat fotodiodes die normaal gesproken ook in een gewoon digitaal toestel aanwezig zijn. Deze zijn nu zo aangepast dat ze niet alleen licht meten, maar het ook omzetten in elektrische energie. Tijdens het filmen, wisselt de sensor tussen beelden opnemen en opladen. Zo kan het toestel iedere seconde een afbeelding maken.

De camera werkt overigens alleen in een verlichte ruimte. Het beeld is ook nog niet spectaculair: het heeft een dimensie van 30 bij 40 pixels. Bekijk het filmpje hieronder.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er zijn al eerder ontwerpen gemaakt voor sensoren die energie kunnen opslaan, maar deze werkten niet volledig op zelf opgewekte energie. De camera kan overigens ook worden gebruikt om andere elektronica (zoals een telefoon of horloge) op te laden wanneer hij geen foto’s maakt.

Bronnen: Columbia University School of Engineering and Applied Science via EurekAlert!, Cave projects

Video: Computer Vision Laboratory, Columbia EngineeringPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis