Nieuwe Kiwi-radar kan klein ruimtepuin opsporen

André Kesseler

16 October 2019 17:00

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf LeoLabs kan de veiligheid van satellieten fors vergroten.

De plannen voor de Kiwi Space Radar werden onthuld op de jaarlijkse conferentie van de Association of the United States Army. Het gaat om een Phased Array Radar, die in verschillende afmetingen bijvoorbeeld ook in moderne jachtvliegtuigen en op marineschepen te vinden zijn. Zo’n radar is opgebouwd uit een heleboel kleine zenders en ontvangers en het systeem kan elektronisch smalle bundels radiogolven in verschillende richtingen verzenden. Dat maakt het mogelijk om kleinere objecten op te sporen en er een flink aantal tegelijkertijd te volgen; tot wel 1000 per uur.

Sinaasappel

De meeste bestaande radarsystemen kunnen objecten opsporen ter grootte van een forse sinaasappel; bij een centimeter of 10 houdt het wel op. De Kiwi-radar kan in een lage baan rond de aarde (100 tot 2000 kilometer boven het oppervlak) brokstukken vinden met een middellijn van 2 centimeter. En omdat zo’n stukje, dat met duizenden kilometers per uur door de ruimte schiet, flink wat schade kan veroorzaken, maakt de radar het buitenaardse een stukje veiliger.

Zes radars

LeoLabs is van plan de komende jaren op zes verschillende plekken op aarde zo’n radar neer te zetten om zo een goed beeld te krijgen van wat er zoal rondhangt. Het idee erachter is dat het bedrijf een onafhankelijke bron wil zijn van informatie voor defensie, overheidsinstanties, satellietoperators (waaronder ook de NASA) en verzekeringsmaatschappijen.

Bronnen: Breaking Defense / LeoLabs

Beeld: LeoLabs


Meer Nieuws