Nieuwe microscoop kan twintig keer verder inzoomen

André Kesseler

04 March 2011 10:00

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester hebben een optische microscoop ontwikkeld die verder kan inzoomen dan ooit.

Tot nu toe kon de beste optische microscoop niet veel verder dan 1 micrometer. De nieuwe microscoop, de zogenoemde Microsphere Nanoscope, gaat tot 50 nanometer, dus twintig keer zo klein.

Natuurlijk zijn er technieken om nog veel kleinere dingen in beeld te brengen. Met een elektronenmicroscoop bijvoorbeeld, of met behulp van speciale kleurstoffen. Maar die hebben, vooral als het om levende objecten gaat,  zo hun beperkingen. Een elektronenmicrosoop kan bijvoorbeeld niet zonder hulpmiddelen in een cel kijken. Met de nieuwe techniek kan dat wel en bovendien kunnen wetenschappers levende virussen bestuderen, zonder dat ze de boel met kleurstoffen hoeven te verstoren.

De Microsphere Nanoscope is een combinatie van een optische microscoop en een zogenoemde microsphere, een rond deeltje ter grootte van een paar micrometer dat licht op een bepaald punt kan concentreren.

Volgens lasertechnicus Lin Li, een van de onderzoekers, is 50 nanometer nog maar het begin. Hij denkt dat de microscoop die hij met zijn team ontwikkelde nog veel verder kan inzoomen.

Bronnen: Wired, University of Manchester

Beeld: University of Manchester


Meer Nieuws