Nieuwe tankers voor de USAF op komst

André Kesseler

27-08-2015 16:00:40

Boeing werkt hard aan de nieuwe tankvliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht.

Net als de twee KDC-10s van onze luchtmacht, is ook de vloot tankervliegtuigen van de Amerikanen hopeloos verouderd. De Amerikaanse luchtmacht vliegt namelijk al meer dan 50 jaar (de nieuwste werd al in 1965 in gebruik genomen) rond met KC-135 Stratotankers. Maar die worden binnenkort vervangen door een nieuwe generatie: de Boeing KC-46 Pegasus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De belangrijkste verbeteringen zijn dat de Pegasus betere zelfverdedigingssystemen heeft, veel goedkoper is in onderhoud, en een slimmere boom heeft (het vulsysteem waarmee de vliegtuigen worden bijgetankt). Een nadeeltje van dat laatste is wel dat de boomoperator en de in de tanker meevliegende gasten (zo weten we uit eigen ervaring) niet meer kunnen genieten van de vliegtuigen die akelig dichtbij schuiven en hun tanks vol laten gooien. De boomoperator ligt namelijk niet meer met zijn joystick achter een ruitje in de staart, maar bedient de pompinstallatie via een soort 3D-console die wel wat weg heeft van een spelcomputer.

800px-KC-135Boom-operator-521

Dit soort tafereeltjes zijn met de nieuwe Boeing KC-46 tankervliegtuigen voortaan verleden tijd.

De USAF heeft bij Boeing maar liefst 179 KC-46’s (175 plus 4 testtoestellen) besteld. De eerste 18 KC-46’s worden naar verwachting in augustus 2017 afgeleverd en de laatste in 2028. Kosten inclusief ontwikkeling: zo’n 240 miljoen dollar (212 miljoen euro) per stuk.

tanker_gallery_lrg_07_960

 

Bronnen: Popular Mechanics, Boeing

Beeld: Boeing/John E. Lasky/USAFPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes