Nieuwe ventilator maakt koken in arme landen veiliger

KIJK-redactie

11 November 2010 10:00

Koken is een van de drie gevaarlijkste activiteiten voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Een met hitte aangedreven ventilator kan voor een hoop veiligheid zorgen.

Rookgas maakt volgens schattingen van de Verenigde Naties 1,9 miljoen slachtoffers per jaar. Vaak worden maaltijden namelijk gekookt op een primitieve kachel met een open vuur. En hoewel onderzoek heeft aangetoond dat de verbranding kan worden verbeterd met behulp van ventilatoren, is er in deze landen vrijwel nooit elektriciteit beschikbaar om die aan te drijven. Daarom heeft de Amerikaanse werktuigbouwkundige Paul Montgomery een kleine ventilator ontwikkeld die wordt aangedreven door restwarmte van de kachels.

De werking van het apparaat is vergelijkbaar met een warmte-krachtkoppeling (wkk), maar dan honderd keer kleiner. Het maakt gebruik van thermo-akoestiek, waarbij de restwarmte van de kachel via akoestische energie wordt omgezet in een klein beetje elektriciteit. Hiermee kun je een batterij opladen (voor het leveren van licht ’s nachts) en een ventilator aandrijven. Door de fan op de verbranding te richten in de kachel, wordt het verbrandingsproces efficiënter, is er minder brandstof nodig en ontstaat er minder rook.

De kachels maken overigens niet alleen veel slachtoffers, maar leveren ook een enorme bijdrage aan het broeikaseffect. En hoewel de mini-wkk slechts 10 watt produceert, heeft de verbeterde verbranding wel een grote, gunstige invloed hierop. Daarnaast is het apparaat met een beoogde prijs van 25 dollar ook een betaalbare oplossing.

Bronnen: American Institute of Physics via EurekAlert!, Acoustics.org

Beeld: GTZ/Global Alliance for Clean Cookstoves


Meer Nieuws