Nieuwe vogelverjagers voor de Luchtmacht

André Kesseler

26 March 2010 10:00

Ze zijn dan wel voorzien van een lekker dempend verenpak, maar toch zijn vogels voor vliegtuigen een groot probleem. Daarom heeft vliegbasis Volkel onlangs nieuw ‘vogelverjaagmaterieel’ in gebruik genomen.

Onderweg zijn aanvaringen alleen maar te voorkomen door gebieden met veel vogels te vermijden. “Op en rond het vliegveld,” zo meldt het persbericht van de Koninklijke Luchtmacht, “kun je zelf beïnvloeden. De beste strategie is daarom om het vliegveld onaantrekkelijk te maken voor vogels. Dit doen we door het terrein te verschralen. We halen het voedsel uit de bodem, waardoor de grote in groepen levende soorten (kieviten, spreeuwen en meeuwen) langzaam verdwijnen.”

Maar er blijven altijd vogels op en rond het vliegveld leven die je alleen maar actief kunt verjagen en hier komt de rol van vogelwacht om de hoek kijken. Het actief verjagen van vogels gebeurt door gebruik te maken van angstkreten van vogels of met pyroakoestische middelen, zoals gillende keukenmeiden en knalpatronen.

Om de birdcontrol goed zijn werk te kunnen laten doen, zijn de nieuwe vierwielaangedreven auto’s voorzien van een Scarecrow ULTIMA verjaaginstallatie. De vogelwacht hoeft op zijn tablet-pc alleen maar de te verjagen vogelsoort te selecteren, een indicatie van de aantallen op te geven en de verjaaginstallatie speelt de juiste angstkreten op het juiste volume af.

Beeld: Koninklijke Luchtmacht

Beeld: Koninklijke Luchtmacht


Meer Nieuws