Nieuwe zoektocht Amelia Earhart in volle gang

André Kesseler

17-06-2015 16:00:33

De International Group for Historic Aircraft Recovery, kortweg TIGHAR, is al jaren bezig om te achterhalen wat er nu eigenlijk met Earhart is gebeurd. Een 14-koppig team is net begonnen aan een zoektocht naar nieuwe aanwijzingen.

Amelia Earhart vertrok op 1 juni 1937 met navigator Fred Noonan naast zich vanuit Miami richting de Atlantische oceaan. De recordpoging om als eerste vrouw rond de wereld te vliegen, verliep volgens plan, maar na ruim 35.000 kilometer raakten ze in de problemen. Met nog slechts 11.265 kilometer te gaan, verloren ze tijdens de vlucht tussen Lae in Nieuw-Guinea en Howland Island contact. Ondanks een massale zoektocht (die meer dan 4 miljoen dollar kostte) werd er aanvankelijk geen spoor van Earhart en Noonan teruggevonden.

In 2011 vond het team op het onbewoonde eiland Nikumaroro (het vroegere Gardner Island) menselijke botten, maar DNA-onderzoek wees uit dat die niet van de vrouwelijke piloot waren. Toch denken deskundigen van TIGHAR dat Earhart de Lockheed Electra 10E veilig op het rif voor Nikumaroro heeft neergezet en samen met Noonan nog enige tijd op de atol heeft geleefd. Tijdens de expeditie, Niku VIII, willen ze daar bewijzen voor zoeken. Het TIGHAR-team onderwerpt onder meer het rif en een bos op het eiland aan een nauwgezet onderzoek.

overhead-map Onshore-ops

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:  Discovery, Tighar

Beeld: TigharPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws