Nieuwe zonnecel: zo licht als een veertje

Laurien Onderwater

01-03-2016 09:00:15

Zonnecel

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een zonnecel te ontwikkelen die zo dun is dat je hem bijna overal kunt plaatsen.

Onderzoekers van het MIT hebben de dunste en meest flexibele zonnecel ooit gebouwd. Doordat de cel zo licht is, zou je hem aan vrijwel elk materiaal kunnen vastmaken, zoals kleding, smartphones en heliumballonnen. Je kunt hem zelfs aan een zeepbel bevestigen, zonder dat die daarvan uit elkaar spat.

Technische doorbraak

De doorbraak ligt vooral in de techniek waarmee de nieuwe cel is gebouwd. De zonnecel bestaat uit de cel zelf, een grondlaag die de cel ondersteunt en een beschermende toplaag. Al deze drie componenten worden samengeperst in een vacuüm ruimte – in tegenstelling tot wat nu gebruikelijk is. Een voordeel van deze techniek is dat stof en andere verontreinigingen – die de prestaties van de cel verlagen – zich niet kunnen afzetten op de grondlaag.

Adem inhouden

De zonnecel is een concept om het vacuümproces te demonstreren. Het kan nog jaren duren voordat de cel een commercieel product is, maar het opent de deuren voor nieuwe toepassingen in zonne-energie op de lange termijn.

De bedenkers van de zonnecel geven wel toe dat hij misschien iets té licht is. De cel is ruim zes keer dunner dan een mensenhaar. Gevolg: wanneer je te hard uitademt, blaas je de zonnecel weg. Adem inhouden dus!

Bronnen: Organic Electronics, MIT NewsScience Alert

Beeld: Joel Jean en Anna OsherovPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws