Nobelprijs vrede voor gelijke rechten van kinderen

Naomi Vreeburg

10-10-2014 13:29:21

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar twee vredesstrijders die zich inzetten voor gelijke rechten van kinderen: Kailash Satyarthi en Malala Yousafzay.

Dit jaar hebben Kailash Satyarthi en Malala Yousafzay de Nobelprijs voor de vrede van 2014 gewonnen. Ze worden beloond voor hun “strijd tegen de onderdrukking van kinderen en voor gelijke educatierechten voor alle kinderen”, aldus het Noorse Nobelcomité, dat deze Nobelprijs bekend maakte.

Gelijke rechten voor kinderen

De Indiase vredesactivist Kailash Satyarthi verzet zich al tientallen jaren op een niet-gewelddadige manier tegen kinderarbeid. In 1992 richtte hij de Zuid-Aziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op waarmee hij een keurmerk in voor producten die niet met kinderhanden zijn gemaakt. Hiernaast heeft Satyarthi met zijn organisatie Bachpan Bachao Andolan al meer dan 70.000 kinderen gered van kinderarbeid.

Malala Yousafzay is afkomstig uit Pakistan en is pas 17 jaar oud. Zij zet zich in voor gelijke rechten van meisjes om onderwijs te volgen. Dat dit geen ongevaarlijke strijd is, bleek op 9 oktober 2012. Toen het meisje die dag in de bus terugkeerde van school, werd zij door een Talibanstrijder in haar hoofd en hals geschoten. Yousafzay raakte zwaargewond, maar overleefde de doelgerichte aanslag. De Taliban dreigde haar alsnog om te brengen en voor haar eigen veiligheid werd ze overgevlogen naar Engeland. Zij is met de toekenning de jongste Nobelprijswinnaar ooit.

Verschillende culturen

Het Nobelcomité meldt verder: “Het is belangrijk dat kinderen naar school gaan en ze mogen niet financieel worden uitgebuit. In arme landen heeft 60 procent een leeftijd onder de 25 jaar. Het is een vereiste voor een vredelievende wereld dat de rechten van kinderen worden gerespecteerd. De schending van kinderrechten kan zorgen voor generaties op generaties van geweld.”

Het Noorse comité heeft niet voor niets deze twee mensen, een hindoe en een moslima, uitverkoren voor dit jaar. Ze maken een statement: “personen uit verschillende culturen kunnen zich gezamenlijk inzetten voor educatie en tegen extremisme.”

De goede tijd

Het spreekt voor zich dat wij erg blij zijn met de winnaars van de Nobelprijs van de vrede van 2014″, vertelt Riekje Kamara van de organisatie SaveTheChildren aan KIJK. “Als je kijkt naar de crisissen die zich op dit moment in de wereld afspelen en hoe kinderen hier veelal de dupe van worden, dan is dit precies de goede tijd om een Nobelprijs uit te reiken aan mensen die zich inzetten voor gelijke rechten van deze kinderen.”

Eerder deze week werden de winnaars van de Nobelprijzen voor de geneeskunde, natuurkunde, chemie en literatuur bekendgemaakt. Komende maandag volgt de prijs voor economie. De Nobelprijzen zelf worden overigens pas op 10 december uitgereikt.

Bronnen: Nobelprize.org

Beeld: N.Elmehed/Nobel Media 2014Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws