Wat is het nut van de wespentaille van de wesp?

KIJK-redactie

05 November 2018 10:59

wesp wespentaille

Te horen krijgen dat je een wespentaille hebt, is een groot compliment. Maar het enige dier dat écht een wespentaille heeft, is de wesp zelf. Waarom eigenlijk?

Op de vraag wat een wespentaille is, zullen veel mensen antwoorden dat dit het slanke middel is waar zoveel vrouwen (en mannen) van dromen. Toch is er maar één wezen dat de betekenis van het woord in een keer duidelijk maakt en dat is de wesp zelf. Maar wat heeft het beestje aan zo’n dunne taille? We beginnen met een lesje anatomie.

Petiolus

Het lijf van een wesp is net als bij de meeste andere insecten opgebouwd uit drie delen: kop, borststuk en achterlijf. Bij de wespensoort die ’s zomers weleens in onze frisdrank drijft, is het onderscheid tussen het borststuk en het achterlijf heel duidelijk te zien. De bekende wespentaille, ook wel petiolus genoemd, zit tussen het borststuk en het achterlijf. Het borststuk heeft een heel andere functie dan het achterlijf. Aan het borststuk zitten namelijk de vleugels en de poten – essentieel voor de voortbeweging dus.

Maar het achterlijf van onze wesp is minstens zo belangrijk. Daar zit de angel waarmee hij zich verdedigt. En voor die functie komt de wespentaille uitstekend van pas. Het prikken van een vijand moet namelijk met hoge snelheid en militaire precisie worden uitgevoerd, anders is het te laat. Dankzij het dunne middel zit er veel ruimte tussen het borststuk en het achterlijf. Hierdoor kan de wesp zijn achterlijf met aan het uiteinde de angel in allerlei richtingen bewegen. Hij hoeft zijn lichaam dus niet helemaal mee te draaien om te steken en slaat daardoor toe voordat de vijand kan vluchten.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jasper Verhaar

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer KIJK antwoordt