Obama mag Yucca Mountain (nog) niet sluiten

André Kesseler

03 July 2010 16:00

Yucca Mountain zou de opslagplaats worden voor al het Amerikaanse hoogradioactieve afval. President Barack Obama wil het peperdure project stoppen, maar er is een kink in de kabel.

In de zojuist verschenen KIJK 8/2010 staat te lezen:

“Het leek zo’n goed idee. Onder een berg in Nevada zou zo ongeveer al het hoogradioactieve afval van Amerika worden ondergebracht; bij elkaar 77.000 ton. Maar na meer dan dertig jaar van wikken, wegen, plannen en bouwen, besloot Barack Obama eerder dit jaar dat het Yucca Mountain-project wat hem betreft wordt geschrapt.”

Obama had schijnbaar gehoopt dat hij de Senaat niet nodig zou hebben, maar dat blijkt dus wel zo te zijn. Er zit een wet in de weg: de Nuclear Waste Policy Act uit 1982, waarin bepaalde afspraken zijn gemaakt. En volgens drie rechters van de Nuclear Regulatory Commission kan het Department of Energy daarom niet op eigen houtje beslissen om de stekker uit het project te trekken.

Doorsnee yucca

Wat de beslissing precies zal betekenen, is nog niet duidelijk. Obama heeft de geldkraan van het project, dat de Amerikaanse belastingbetaler meer dan 9 miljard dollar heeft gekost, al dichtgedraaid en het werk ligt stil.

Overigens zou de voltallige Nuclear Regulatory Commission de uitspraak weer ongedaan kunnen maken. Een woordvoerder van het Department of Energy heeft al aangegeven dat ze ervan uit gaat dat dat gebeurt: “We zijn ervan overtuigd dat we gerechtigd zijn om het Yucca Mountain repository-project te stoppen.”

Meer over het opbergen van radioactief afval kun je lezen in dit artikel, in zijn geheel te vinden in KIJK 8/2010. Dit nummer ligt in de winkel van 2 t/m 29 juli.

Bronnen: New York Times

Beeld: US Department of Energy


Meer Nieuws