Onbemande heli gaat gewonden vervoeren

André Kesseler

30-03-2017 09:00:05

gewonden

Er wordt al langer nagedacht over onbemande, autonome helikopters die gewonden van het slagveld kunnen halen. Maar nu is er een serieuze kandidaat.

Maak kennis met Dragonfly Pictures Inc. DP-14 Hawk, een onbemande heli die gewonden moet vervoeren. Hij lijkt met zijn dubbele rotors wel een beetje op de Chinook-vrachthelikopters waar ook het Nederlandse leger mee rondvliegt. Alleen is de DP-14 een stuk kleiner; zo klein dat hij in een transportbusje kan worden getransporteerd. Eenmaal op de juiste plek kan de miniheli binnen een halfuur in elkaar en aan het werk worden gezet.

gewonden

Aanhaken

De Hawk heeft een laadruim van 0,6 kubieke meter, een vloeroppervlak van 182 bij 52 centimeter en een laadvermogen van zo’n 195 kilo. (Dus voor lange, forse gewonden wordt het een krap ritje.) Bovendien zit er onder het toestel een haak waaraan ook vracht kan worden vervoerd en kunnen twee toestellen zelfs samenwerken om een klus te klaren.

gewonden

Volgens Dragonfly Pictures Inc is de Hawk overigens ook geschikt te maken voor de landbouw (onkruidbestrijding), kan hij helpen bij het blussen van branden, het vervoeren van blusmaterieel, of voor reddingsoperaties of bevoorrading op zee. Het U.S. Army Medical Research and Materiel Command gaat bekijken of de DP-14 echt zo’n handig apparaatje is.

Bronnen: Dragonfly Pictures IncPopular Mechanics

Beeld: Dragon PicturesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)