Ook India wil naar Mars

KIJK-redactie

20-09-2012 16:00:26

Mars

De Indiase ruimtevaartorganisatie wil in november 2013 een onbemande ruimtesonde richting Mars sturen.

India timmert flink aan de weg. Niet alleen wil het land de snelste supercomputer ter wereld, ook wil het, na de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Japan en China, mee gaan doen in de rat race van ruimtemissies naar Mars. Volgens de voorzitter van de Indian Space Research Organisation (ISRO) is deze club van plan om op 27 november 2013 een ruimtevaartuig het heelal in te schieten. Deze datum luistert nauw, aangezien de rode planeet dan dichter bij de aarde staat.

5 miljard roepies

De missie moet bijna 5 miljard roepies (zo’n 70,8 miljoen euro) gaan kosten. Het ruimtevaartuigje wordt in een baan om Mars gebracht en gaat – zoals zoveel missies naar de rode planeet – op zoek naar sporen van leven.

Het project is de volgende stap in het ambitieuze ruimtevaartprogramma van India. Het land wil zich meten met de ‘grote jongens’ en zette drie jaar geleden al een sonde op de maan. In 2016 is zelfs een eerste bemande missie gepland. De ISRO kreeg echter een tegenslag te verwerken toen in 2010 een draagraket van een satelliet explodeerde en in de Golf van Bengalen neerstortte.

Kritiek

De projecten worden sterk gedreven door nationale trots en komt het land op stevige kritiek te staan. India investeert namelijk flink in haar ruimteprogramma’s, maar kampt nog steeds met armoede en ondervoeding bij een deel van haar bevolking.

Bron: AFP via Phys.org

Beeld: NASA/JPLPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws