Op aarde lijkende planeet bestaat uit diamant

KIJK-redactie

13 October 2012 13:00

Exoplaneet

Onderzoekers van de Yale-universiteit zeggen dat een op de aarde lijkende exoplaneet voornamelijk uit diamant bestaat.

De jacht naar een exoplaneet – hier 40 lichtjaar vandaan – kan beginnen. Het hemellichaam met de naam 55 Cancri e bestaat namelijk vooral uit diamant. De planeet is twee keer zo groot als de aarde en beschrijft een baan om een ster die vergelijkbaar is met de zon.

Prullenbak

In eerste instantie dacht men dat het hemellichaam uit hetzelfde materiaal bestond als onze aarde en dat er zelfs water op te vinden was. Die aannames konden echter na deze nieuwe ontdekking de prullenmand in. Bovendien toont de planeet nog meer verschillen met de aarde. Zo is 55 Cancri e acht keer zwaarder dan de aarde, draait de planeet in achttien uur een rondje om zijn ster en is de temperatuur aan het oppervlak 3900 graden Fahrenheit (2150 graden celsius).

De onderzoekers keken naar de ontstaansgeschiedenis van de planeet en ontdekten dat er grote hoeveelheden koolstof (het element waar diamanten uit bestaan) in de buurt waren toen het hemellichaam werd gevormd. Daarnaast maten ze de grootte van 55 Cancri e en leidden daaruit af wat de mogelijke combinaties van materialen in de planeet konden zijn. Volgens de wetenschappers bestaat de exoplaneet vooral uit grafiet en diamant, met een beetje ijzer en sillicaten. Een diamant rush in de verre toekomst is dus niet uitgesloten.

Vorig jaar schreven we overigens al over een andere planeet die van diamant gemaakt zou zijn. Die zou echter een baan beschrijven rond een snel roterende neutronenster in plaats van een ster vergelijkbaar met onze zon.

Bronnen: Yale, PopSci

Beeld: Haven Giguere


Meer Nieuws