Op zonnekracht naar de rand van de ruimte

Marysa van den Berg

28-11-2016 13:00:26

zonnekracht

Eind 2016 vindt de eerste testvlucht plaats van een vliegtuig op zonnekracht dat over twee jaar een recordhoogte van 25 kilometer moet gaan halen.

In Zwitserland maakt een klein team van avonturiers zich gereed voor een wel zeer uitdagende missie: hun vliegtuig SolarStratos moet puur op zonnekracht naar de rand van de ruimte vliegen. Projectleider en piloot Raphaël Domjan wil met het toestel minstens 25 kilometer hoog komen, in de stratosfeer. Daarmee wil hij bewijzen dat groene energie de toekomst is.

Vleugels vol met zonnepanelen

Het project begon in maart 2014, maar pas dit jaar is de 5 miljoen dollar van sponsors opgehaald die benodigd is om SolarStratos te bouwen. Daarna is er nog eens 5 miljoen dollar nodig om te kunnen gaan vliegen.

SolarStratos zal 450 kilogram gaan weg met een vleugelspanwijdte van bijna 25 meter. De vleugels worden gecoat met 22 vierkante meter aan zonnepanelen, die 2 motoren van 19 kW elk, vergelijkbaar met een kleine scooter van 50 pk, moeten gaan aandrijven.

In leven blijven

Nog dit jaar zal PC-Solar het vliegtuig leveren en direct worden getest. Eind volgend jaar volgt dan de tweede test: vliegen tot boven 9420 meter, om daarmee concurrent Bertrand Piccard (SolarImpulse) af te troeven. Een jaar later volgt dan de ultieme recordpoging: de stratosfeer bereiken, rond een hoogte van 25 kilometer.

Is de stratosfeer eenmaal bereikt, dan is de volgende uitdaging om Domjan in leven te houden. Op deze hoogte is het namelijk 70 graden Celsius onder nul, is de druk maar ongeveer 19 millibar (die is op zeeniveau 1000 millibar), en bevat de lucht slechts 2 procent zuurstof (op zeeniveau 20 procent). Dit overleven vereist een speciaal pak ter waarde van 1 miljoen dollar, dat Domjan cadeau krijgt van Russische ruimtevaartspecialist Zvezda.

Commerciële luchtvaart op zonnekracht

De missie is volgens Domjan de eerste stap naar het realiseren van commerciële luchtvaart op basis van zonnekracht. Hij hoopt in 2021 een vliegtuig te hebben dat twee betalende personen een ritje door de lucht kan geven.

Heb je voor nu 60.000 euro over en ben je dapper van geest? Dan kun je nog een plekje kopen aan boord van het eerste SolarStratos-toestel, op weg naar de stratosfeer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Wired

Beeld: AortaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis