Ophangbaar hutje voor dakloze ontworpen

Naomi Vreeburg

22 July 2015 11:00

Een Britse architect heeft de eerste prijs in een wedstrijd binnengesleept met zijn concept voor hangende huisjes voor dakloze mensen.

Het aantal mensen dat in Londen gedwongen op straat moet leven, is sinds 2010 met 77 procent gestegen. Ongeveer 6500 mensen zijn dakloos in deze stad. Ontwerper James Furzer besloot hier voor een architectenwedstrijd aandacht aan te besteden en maakte een concept voor kleine, ophangbare huisjes waar daklozen kunnen schuilen voor ruige weersomstandigheden en zinloos geweld. En hij won.

Elk hutje bestaat uit twee stalen frames die elk op twee punten vastzitten aan een huis en zo de constructie op zijn plaats houden. Door de bouwwerken hoog genoeg te hangen, zouden voetgangers er onderdoor kunnen lopen. Met uitklapbare ladders komen de daklozen het huisje binnen.

homes-for-the-homeless-shelters-3

Furzer wil de hutjes graag bekleden met een geïsoleerde vloer en zinken panelen. Verder zullen er ramen in worden gebouwd voor temperatuurregulatie en als nooduitgang in geval van brand. Wat er niet in zal zitten, is een toilet. De architect vertelt aan Gizmag dat de huisjes alleen bedoeld zijn om veilig in te kunnen slapen en niet als een permanent onderkomen.

Oké, we moeten bekennen dat er natuurlijk wel wat haken en ogen aan deze constructies zitten. Want met zoveel dakloze mensen, zijn een paar hutjes niet genoeg; en dit zou nogal wat strijd op kunnen leveren. Ook is misschien niet iedereen ervan gediend als er constructies aan hun huis worden gehangen. Toch zegt Furzer zijn concept verder uit te gaan werken en met behulp van liefdadigheidsorganisaties hoopt hij geld binnen te krijgen om er daadwerkelijk een paar op te hangen.

Bron: Gizmag

Beeld: James Furzer










Meer Nieuws