Oprichter SpaceX: ‘Voor een half miljoen dollar naar Mars’

André Kesseler

25-03-2012 13:00:10

Volgens SpaceX-oprichter Elon Musk moet het over een tijdje mogelijk zijn om voor omgerekend 380.000 euro een retourtje naar de rode planeet te boeken.

Elon Musk, die zijn fortuin vergaarde met het bedrijf Paypal dat hij in 2002 voor 1,5 miljard aan eBay verkocht, bouwt al een jaar of tien vrij succesvol aan zijn particuliere ruimtevaartbedrijf SpaceX. En één van de dingen die hij graag zou willen bewerkstelligen, is op een verantwoorde en vooral betaalbare manier aan interplanetaire ruimtevaart te doen. Zoals een retourtje Mars aanbieden voor een half miljoen dollar, oftewel 380.000 euro.

Aan zo’n reisje zitten, zoals te verwachten viel, wel een paar haken en ogen. Het kan bijvoorbeeld alleen als er een manier wordt gevonden om op Mars ‘te tanken’. En er moet ook nog even een ruimtevaartuig worden bedacht dat de trip verschillende keren kan volbrengen. Musk vergelijkt het met een luchtvaartmaatschappij. Het brengt enorme kosten met zich mee als een 747 na elke vlucht zou worden weggegooid. Goedkoop naar Mars kan alleen als de kostprijs van het ruimteveer over verschillende trips kan worden uitgesmeerd.

Verder klinkt een half miljoen natuurlijk niet meteen als ‘betaalbaar’ – totdat je bedenkt dat het de NASA op dit moment 50 miljoen dollar kost om iemand met een Soyuzraket naar het ISS te brengen. Overigens denkt Musk dat de eerste retourtjes naar Mars nog steeds een godsvermogen zullen kosten. De prijs gaat volgens hem pas na een jaar of tien na de eerste vlucht naar het ‘aanvaardbare’ niveau van 500.000 dollar per kaartje.

Alles bij elkaar laat Musk toch een beetje het gevoel achter waarin de woorden ‘blij’ en ‘dooie mus’ een belangrijke plek innemen.

Bron: Wired

Beeld: SpaceXPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws