Opvallend? Zwart-witte vacht camoufleert reuzenpanda

Karlijn Klei

29 October 2021 15:00

reuzenpanda

Ietwat tegenintuïtief zou de contrasterende zwart-witte jas van de reuzenpanda het dier juist helpen aan de speurende ogen van roofdieren te ontsnappen.

Je zou zeggen dat de reuzenpanda tussen het bruin en groen van zijn natuurlijke leefgebied niet te missen is. Toch lijkt het tegendeel waar. Aan de hand van foto’s van de beren, die het met hun bolle kop en ‘schattige zwarte ogen’ tot menig persoons lievelingsdier geschopt hebben, concluderen onderzoekers, dat panda’s dankzij hun zwart-witte vacht juist opgaan in hun omgeving.

Lees ook:

Bijzondere kiekjes

De onderzoekers, afkomstig van de Bristol-universiteit, de Chinese Academy of Sciences en de Finse Jyväskylä-universiteit, analyseerden foto’s van reuzenpanda’s in hun natuurlijk habitat. Dat is al best bijzonder: veel kiekjes van wilde pandaberen (Ailuropoda melanoleuca) zijn er immers niet. Ze zijn namelijk niet alleen zeldzaam, ze komen ook vrijwel uitsluitend voor in de koude, bergachtige bamboe- en rododendronbossen in centraal China.

Het team analyseerde de foto’s met computermodellen die het zicht van respectievelijk primaten (lees: dat van ons) en kat- en hondachtigen nabootsen. De laatste twee, specifiek de sneeuwpanter en jakhalzen, willen in het wild nog wel eens op (jonge) panda’s jagen.

Deze panda’s zijn niet te missen. En dat is precies de bedoeling: dit zijn namelijk geen foto’s van wilde panda’s, maar kiekjes van de beren in dierentuinen.

Aan het zicht onttrokken

Wat bleek; bij alle drie viel het zwart van de panda’s weg tegen de donkere, schaduwrijke plekken in de omgeving. De witte delen van de vacht vielen weg tegen de sneeuw, dan wel het gebladerte, dat als het licht vangt bijna wit kan lijken.

Naast de ietwat tegenintuïtieve werking van het zwart en wit als schutkleuren (ook wel crypsis genoemd), werkt ook het duidelijke patroon volgens de onderzoekers in het voordeel van de panda. De abrupte overhangen tussen beide kleuren breken de silhouet van de beer als het ware op. Met name van een afstand springen de panda’s dankzij deze zogenaamde disruptieve camouflage, minder in het oog.

Panda’s in hun natuurlijke habitat. Zie jij ze?

Slome bamboe-eter

Hoewel het wellicht een beetje gek voelt, is de camouflage ook wel weer logisch. Want hoewel panda’s absoluut niet zo schattig als ze lijken, en ze flinke tikken kunnen uitdelen, moeten ze het met hun onhandige, slome pas niet van hun behendigheid hebben om aan een confrontatie met een roofdier te ontsnappen. Nee, liever worden ze überhaupt niet gespot – dat scheelt de reuzenpanda een hoop gedoe.

Bronnen: Nature Scientific Reports, University of Bristol via EurekAlert!

Beeld: Nokeloainen et al., 2021/Scientific Reports

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws