Origamiwetenschappers maken boodschappentas van staal

kijkmagazine

04 April 2011 16:00

Het is voor het eerst gelukt de Japanse ‘kunst van het vouwen’ te gebruiken om een opvouwbare boodschappentas te maken, van het onbuigzame materiaal staal.

Dat publiceren origami-ingenieurs (jaja!) Zhong You en Weina Wu van de Universiteit van Oxford in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society A. Zij vonden een manier om de principes van rigid origami (waarbij het te vouwen materiaal onbuigzaam is; dus geen papier maar bijvoorbeeld staal) toe te passen op verpakkingsmateriaal.

De ingenieurs bedachten een vouwpatroon en toonden aan dat hun stalen tas kon worden opgevouwen tot een plat pakketje, simpelweg door in de hoeken te drukken. Hoewel zij voor hun prototype staal hebben gebruikt, zouden andere onbuigbare materialen, zoals karton, even goed moeten werken.

Als blijkt dat de veel gebruikte kartonnen dozen op dezelfde manier zijn te vouwen, is het in de toekomst niet meer nodig de bodem te verwijderen voor het platvouwen. Dat zal mensen die met de dozen werken veel tijd en geld schelen, aldus You en Wu.

Het pakketje helemaal opgevouwen.

De 'tas' is recht omhoog gezet.

De tas wordt uitgevouwen.

De boodschappentas is klaar voor gebruik.

Bronnen: Zhong You/University of Oxford op PhysOrg.com, National Proceedings of the Royal Society A

Beeld: PhysOrg.com


Meer Nieuws