Overgewicht beïnvloedt kansen ivf

KIJK-redactie

12 October 2011 16:00

ivf, bevruchting van een eicel

Vrouwen met overgewicht hebben meer kans op een miskraam. Dat was al bewezen bij natuurlijke zwangerschappen, maar nu blijkt dat ook na ivf overgewicht mogelijk roet in het eten gooit.

Om te onderzoeken of vrouwen met overgewicht die middels in-vitrofertilisatie (ivf) zwanger zijn geworden een grotere kans hebben op een miskraam, volgde Tarek El-Toukhy van het Guy’s and St Thomas’ Hospital in Londen vier jaar lang zwangere vrouwen. Zijn conclusie: ook bij een met ivf tot stand gebrachte zwangerschap neemt met overgewicht de kans op een miskraam toe. Overgewicht beïnvloedt de hormoonspiegels in het lichaam, wat een negatieve invloed heeft op het milieu waarin het bevruchte eitje moet uitgroeien.

Voor het onderzoek werden 413 vrouwen gevolgd die tussen 2006 en 2010 met behulp van ivf zwanger waren geworden. Van hen werd de BMI berekend, die aangeeft of iemand overgewicht heeft (BMI 25-29,9) of zelfs obees is (BMI groter dan dertig). De cijfers logen er niet om. Maar liefst 44 procent van de vrouwen die als obees waren bestempeld, had een miskraam. Dit tegenover ‘slechts’ 19 procent van de vrouwen zonder overgewicht die een miskraam kregen. Van de vrouwen met overgewicht die niet obees waren, kreeg 33 procent een miskraam.

Nu bewezen is dat overgewicht ook bij ivf de kansen op een gezonde zwangerschap doet afnemen, blijkt maar weer het belang van een gezond gewicht. Stuart Lavery, gynaecoloog bij het Imperial College NHS Trust in Londen, ziet hierin een goede reden om gewichtprogramma’s als onderdeel van ivf aan te bieden.

Bron: Oxford Journals, New Scientist

Beeld: Ekem/Wikimedia Commons


Meer Nieuws