Papa’s platen klinken beter

KIJK-redactie

10 September 2013 13:00

Of je het nu leuk vindt of niet: je ouders schijnen invloed te hebben op je muzieksmaak. De platen die je pa en ma draaiden toen ze twintig waren, worden door jou beter gewaardeerd dan andere platen.  

Als je de radio aan zet, is de kans groot dat je een liedje van Bruno Mars, Lady Gaga of Katy Perry hoort. Platen van deze artiesten kunnen allerlei gevoelens bij je oproepen: je kan spontaan vrolijk worden bij Katy Perry, of juist heel emotioneel bij een liedje van Bruno Mars.

Twee onderzoekers van de Universiteit van Californië zijn erachter gekomen dat je niet alleen een sterke emotionele band hebt met muziek van nu. Ook met muziek uit de jaren tachtig, toen de ouders van de proefpersonen tussen de twintig en de vijfentwintig jaar oud waren, was een grote emotionele ‘hobbel’ te meten. Populaire muziek van toen, zoals Queen, Phil Collins en Toto, wordt als kwalitatief beter bestempeld, roept herinneringen op en wordt beter gewaardeerd. En dat is bijzonder, want van je babytijd kan je je normaal gesproken niets heugen.

Ouderlijke invloed

Muziek kan je soms dingen spontaan laten herinneren. Onderzoekers noemen dit een reminiscence bump – een ‘herinneringshobbel’ – in hun data. Die hobbel is het grootst bij nieuwe muziek, en dat is ook niet verwonderlijk. Het is namelijk niet zo heel lang geleden dat je deze muziek voor het laatst hebt gehoord. En daarbij komt: je hebt de kennis en kunde om emoties aan de muziek te hangen die ervoor zorgen dat je de muziek kan herinneren.

grafiekmuziek

Die kennis en kunde had je nog niet toen je een klein kind was die naar de lievelingsmuziek van je ouders luisterde. Toch wordt muziek uit die tijd en vlak voor de geboorte beter gewaardeerd dan muziek van daarvoor of daarna. Dit kan betekenen dat de ontwikkeling van het muziekgedeelte van het autobiografische geheugen anders verloopt dan de rest van de autobiografische herinneringen.

Muziek van toen is gewoon beter

Niet alleen de jaren-tachtig-hobbel werd gemeten, ook was er een – weliswaar kleiner – herkenningsmoment bij muziek uit de jaren zestig. Beide onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de muziek die de grootouders van de proefpersonen luisterden. Die hebben namelijk weer invloed gehad op de muziekwaardering van de ouders, en dus logischerwijs ook op de proefpersonen.

Een andere theorie is dat muziek uit de jaren zestig en tachtig gewoon kwalitatief beter is. Om dit te achterhalen, is er nu een enquête op internet geplaatst. En tot die resultaten bekend zijn, zal gelden: ‘Over smaak valt niet te twisten.’

Klik hier voor de enquête.

Bronnen: Psychological ScienceAssociation for Psychological Science via EurekAlert!

Beeld: Krumhans/Zupnick


Meer Nieuws