Parasailen achter robotjacht ACTUV?

Naomi Vreeburg

28-10-2016 13:00:28

actuv

Wat heeft ACTUV, het robotschip van DARPA, nu weer aan zijn kont hangen? Een nieuwe technologie die vaartuigen van de vijand op moet sporen.

Het robotjacht van DARPA, ACTUV, is al een bijzondere verschijning op zichzelf. Maar het autonome schip wordt nog interessanter als er een soort vlieger aan hangt. En onlangs kon je dit schouwspel aan de kust van Californië bewonderen. Dit ‘parasail’ is echter niet bedoeld om vakantiegangers een leuk tochtje te bezorgen, maar om vijandige schepen eerder te spotten.

500 procent

Radars bevinden zich veelal in het kraaiennest van een schip op ongeveer 60 meter hoogte. Maar dit is niet hoog genoeg om vijandige vaartuigen van mijlen ver te detecteren. Het bereik wordt beperkt door de kromming van de aarde. Deze ‘parachute’, die luistert naar de naam Towed Airborne Lift of Naval Systems (TALONS) en radars en sensoren bevat, moet dit probleem op 457 meter hoogte enigszins omzeilen.

En tijdens de twee tests – die slechts 90 minuten duurden – liet TALONS zich van zijn beste kant zien. Op een hoogte van 305 meter bleek het bereik met 500 procent te zijn gestegen. Een succes dus, en daarom overhandigt DARPA de TALONS nu aan de US Navy, die het speeltje verder zal gaan testen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

ACTUV als proefkonijn

Het is overigens best hard gegaan met het parasail. Slechts negentig dagen nadat het idee van TALONS werd goedgekeurd, gaat het al richting de US Navy. Voor ACTUV is het nog lang niet zover. Hieraan zal DARPA de komende jaren nog flink gaan sleutelen. En ondertussen kan het robotjacht fijn dienst doen als proefkonijn van andere nieuwe technologie.

Bronnen: New Atlas, The Drive



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar