Pas op! IJsberg!

Naomi Vreeburg

07-04-2017 16:00:15

ijsschotsen

De scheepvaart in het noorden van de Atlantische Oceaan heeft op het moment flink te kampen met ijsschotsen die vaarroutes belemmeren.

Vorige week spotte de internationale ijspatrouille van de Amerikaanse kustwacht 37 ijsschotsen bij de Grand Banks bij Newfoundland (Canada). Best weinig, gezien er rond deze tijd van het jaar gemiddeld tachtig worden ontdekt. Goed nieuws dus voor schepen. Maar dit was maar van korte duur. Aan het begin van deze week kreeg de Amerikaanse kustwacht 450 ijsschotsen in het vizier.

Niet dat de ijspatrouille nog nooit zoveel schotsen hier heeft zien drijven, maar meestal komen deze aantallen pas later in het jaar voor (rond eind mei). Het scheepvrachtverkeer, dat deze hoeveelheid nu niet heeft ingecalculeerd, ondervindt er hinder van. Schepen moeten nabij de kust van Newfoundland vaart minderen en veel trans-Atlantische schepen moeten honderden kilometers omvaren.

Stormen

De ijsschotsen zijn afkomstig van de ijsbergen op Groenland. En hoewel het afbreken van het ijsoppervlakte op Groenland als gevolg van klimaatverandering een rol speelt bij het toenemende aantal ijsschotsen bij de Grand Banks, verklaart dit het grote aantal ijsschotsen niet helemaal. Volgens de kustwacht zijn er onlangs veel stormen geweest en blaast wind het afgebroken ijs naar het zuiden.

Voor wie de naam Grand Banks bekend voorkomt: dat klopt. De Titanic zonk hier in 1912. Inderdaad, aan de gevolgen van een botsing met een ijsberg.

Bronnen: The Guardian, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis