Peperdure raket haalt spotgoedkope drone neer

André Kesseler

18-03-2017 11:00:56

Patriot

Het goede nieuws is dat de drone geen enkele kans maakte. Het slechte nieuws…

Tijdens een militair symposium in Alabama klapte de Amerikaanse generaal David Perkins even uit de school. Hij vertelde zijn publiek dat “een bondgenoot van de VS” tijdens een militair conflict met een Patriotraket een drone uit de lucht had geschoten. Op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat het geen militaire drone betrof, maar een consumentenmodelletje dat je voor een kleine 300 euro online kunt bestellen. En één Patriot, bedoeld om onder meer ballistische- en kruisraketten mee uit de lucht te halen, kost al snel rond de twee miljoen euro…

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De topmilitair noemde het voorbeeld om duidelijk te maken dat er op het slagveld met wat nuchter denkwerk best het een en ander kan worden bespaard. “Ik denk niet dat het (afschieten van de raket – red.) economisch verantwoord is,” zei de generaal. “Als ik de vijand was, zou ik denken: laat ik op eBay even alle quadcopters van 300 euro bestellen en ervoor zorgen dat de vijand daar alle beschikbare Patriotraketten op afschiet.”

Wie van de tien?

Perkins liet overigens nadrukkelijk in het midden over welke bondgenoot het ging. Er zijn naast de VS tien landen die Patriots gebruiken: Egypte, Duitsland, Griekenland, Israël, Spanje, Japan, Koeweit, Saoedi Arabië, Taiwan en…. Nederland.

Technisch gezien is het overigens een bijzonder staaltje. De Patriot PAC-2 (bereik: zo’n 160 kilometer) vliegt namelijk met 5000 kilometer per uur. Het is erg knap om daarmee een drone te raken die ‘met de wind mee’ net 80 kilometer per uur gaat, vlak boven de grond vliegt en bovendien de radarsignatuur heeft van een buizerd. Volgens deskundigen is de drone dan ook het kleinste doel dat de afgelopen 33 jaar met een Patriotraket uit de lucht is gehaald.

Bronnen: BBCPopular MechanicsDefensiePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)