Persoonlijkheid komt met zweet naar buiten

KIJK-redactie

11-12-2011 13:00:16

Onze persoonlijkheid is aan ons zweet te ruiken

We weten dat zweetlucht soms signalen over onze hygiëne uitzendt naar anderen. Maar nu blijkt dat zelfs onze persoonlijkheid met het vocht naar buiten sijpelt.

“Jij ruikt echt introvert!” Dat heb je waarschijnlijk nog nooit iemand horen zeggen. Toch blijkt uit Pools onderzoek dat zweet belangrijke informatie over onze persoonlijkheid vrijgeeft. Je kunt dus daadwerkelijk zorgvuldig of creatief ruiken, zo menen psychologen Agnieszka Sorokowska, Piotr Sorokowski en Andrzej Szmajke. Hun proefpersonen wisten met succes de persoonlijkheid vast te stellen van vrijwilligers, enkel door aan hun kleding te ruiken.

Sorokowska gaf zestig mannen en vrouwen een wit T-shirt en de opdracht hier drie nachten lang in te slapen. Ondertussen mochten zij geen parfum, deodorant of zeep gebruiken en niet roken of sterk geurend voedsel eten. Dit alles om een zo authentiek mogelijke lichaamsgeur in de shirts te vangen, die Sorowkowska vervolgens weer kwam ophalen en onherkenbaar in gelabelde, plastic zakken verpakte. Daarna snoven tweehonderd neuzen de naar zweet riekende walmen uit de zakken op en werd er gevraagd welke persoonlijkheid volgens hen bij de geur hoorde.

Stinkende persoonlijkheid

De eigenschappen die de proefpersonen aan de dragers van de T-shirts op basis van hun zweetgeur toeschreven, kwamen verrassend goed overeen met eerder afgenomen Big Five-persoonlijkheidstesten en zelfs met het oordeel van proefpersonen die enkel korte filmfragmenten van de zwetende vrijwilligers hadden bekeken. Leuk detail: vooral het zweet van de andere sekse werd met succes beoordeeld.

Blijkbaar zenden mensen met hun zweet ook hun persoonlijkheid uit en zijn anderen in staat op basis van deze lijflucht een oordeel te vellen. Het is dus niet je zweet dat stinkt, het is je persoonlijkheid die vies ruikt!

Bronnen: European Journal of Personality, Medical Xpress

Beeld: Jetportal/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws