Picture Perfect: beet!

Laurien Onderwater

05-08-2019 08:59:32

zeeleeuw

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: walvis heeft onverwachte bijvangst.

Een paar maanden geleden plaatsten we een bizar bericht op de website van KIJK: over een walvis die per ongeluk een duiker bijna had opgeslokt. De duiker, tevens fotograaf, was bezig met het kieken van een bait ball: een school sardines die dicht op elkaar zwemmen, in de vorm van een bol.

Opeens werd het donker om de duiker heen en voelde hij druk op zijn heupen: de man was per ongeluk in de reusachtige bek van een walvis beland die op de sardines joeg. Gelukkig werd de fotograaf snel uitgespuugd.

Bijvangst

Gek genoeg gebeurt het wel vaker dat een walvis een onverwachte bijvangst heeft (want voor de zwemmende reus is het net zo schrikken als voor het zoogdier dat in zijn bek terecht is gekomen). Hetzelfde lot trof onlangs namelijk een zeeleeuw, voor de kust van Californië.

© Chase Dekker

Fotograaf en maritiem bioloog Chase Dekker is de bofkont die dit tafereel op de gevoelige plaat legde. Hij zegt erover: “Terwijl de bultruggen aan het jagen waren op een school ansjovis, ging een zeeleeuw blijkbaar niet snel genoeg uit de weg en raakte gevangen in de bek van de walvis. Op een gegeven moment ontsnapte de zeeleeuw en leek het ook goed te gaan met de walvis, maar het moet voor beide partijen een vreemde ervaring zijn geweest!”

Hoewel ook deze maffe gebeurtenis erg doet denken aan het Bijbelse verhaal over Jona, had de walvis nooit de zeeleeuw kunnen doorslikken; daar is zijn keelgat simpelweg te nauw voor.

Bronnen: Chase Dekker (Instagram)Chase Dekker (website)

Beeld: Chase Dekker

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's