Picture Perfect: bizar blauwe zee

Laurien Onderwater

17-06-2019 08:59:08

zeevonk

Om je week goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: bioluminescente wezens zorgen voor een fonkelende oceaan.

Tijdens zomerse nachten hebben de wateren rond de Matsu-eilanden in Taiwan een prachtige blauwe gloed. Dit verschijnsel, beter bekend als ‘Chinese blauwe tranen’, is niet het gevolg van chemisch afval, maar wordt veroorzaakt door zeevonk (Noctiluca scintillans). De eencelligen komen overal ter wereld voor, zelfs in Nederland.

Hoe zeevonk zo’n felle blauwe gloed krijgt? De eencelligen hebben celcompartimenten, scintillons genaamd, die het pigment luciferine en het enzym luciferase bevatten. Komen luciferine en luciferase in aanraking met zuurstof, dan ontstaat er een bioluminescente reactie en gaan de eencelligen licht uitstralen. Meestal zenden ze licht uit op een golflengte van 474-476 nm, wat overeenkomt met een blauwe of groene gloed.

Zeevonk op een strand in Taiwan. © Yu-Xian Yang, Lienchiang county government, Taiwan

Hoewel zeevonk voor een prachtig tafereel zorgt, moeten mensen wel oppassen; Noctiluca scintillans is namelijk ook giftig.

Bronnen: Live Science, Gizmodo

Beeld: Yu-Xian Yang, Lienchiang county government, Taiwan

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis