Picture Perfect: blauwtje gelopen

Laurien Onderwater

2019-11-04 08:59:40

blauw bioluminescentie

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: voor het eerst is er een insect in Zuid-Amerika gespot dat blauw licht uitzendt.

Vuurvliegjes doen het, zeevonk doet het, en Atolla-schijfkwallen doen het. Alle drie deze organismen zenden licht uit, bioluminescentie geheten. Bioluminescentie komt tot stand door het pigment luciferine en het enzym luciferase. Als luciferine en luciferase in aanraking met zuurstof komen, ontstaat er een bioluminescente reactie en gaan organismen licht uitstralen. Welke kleur dat licht heeft, hangt af van de golflengte waarop het wordt uitgezonden, zo hebben veel insecten een groenige gloed (denk maar aan die vuurvliegjes).

Nu hebben onderzoekers per toeval het eerste insect in Zuid-Amerika ontdekt dat blauw licht uitzendt. Neoceroplatus betaryiensis – de larve van een knutje (een type mug) – lijkt een blauwtje te hebben gelopen, maar heeft dus een gloeiend achterste. De volwassen mug doet overigens niet aan bioluminescentie.

Neoceroplatus betaryiensis, de larve van een mug, die een blauw gloeiende staart heeft. © Henrique Domingos/IPBIO

Insecten die blauw gloeien zijn zeldzaam, dergelijke bioluminescentie zie je meestal in andere organismen, zoals algen, zeesterren en vissen.

Bronnen: Scientific Reports, IFLScience

Beeld: Henrique Domingos/IPBIO

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde