Picture Perfect: drakenlicht

Laurien Onderwater

25-02-2019 08:59:14

aurora noorderlicht draak

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: noorderlicht in de vorm van een draak.

Ben jij zo’n lucky bastard die ooit het poollicht heeft mogen aanschouwen? De fotograaf van deze prachtplaat had nog eens een extra dosis geluk. Niet alleen zag hij het noorderlicht vanaf IJsland, ook drukte hij op precies het juiste moment op zijn cameraknop, waardoor hij het bewegende poollicht vastlegde in de vorm van een reusachtige draak.

Draken bestaan niet, maar bij het zien van deze foto, waan je je toch even in een Game of Thrones-scène:

Het ‘drakenlicht’. (Klik op de afbeelding om hem te vergroten.) © Jingyi Zhang & Wang Zheng

Aurora draconis

Poollicht wordt veroorzaakt doordat de geladen deeltjes (elektronen en ionen) van de zon onze atmosfeer tijdelijk binnendringen en vervolgens door het magnetische veld van de aarde weer worden afgebogen. De energie die vrijkomt tijdens dit proces veroorzaakt het kleurrijke licht.

Het noorderlicht wordt in het Latijn trouwens aurora borealis genoemd, het zuiderlicht aurora australis. Zullen we dit bijzondere geval dan maar aurora draconis noemen?

Bron: Astronomy Picture of the Day/NASA

Beeld: Jingyi Zhang & Wang Zheng

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's