Picture Perfect: griezelige verrassing

Annelies Bes

17 August 2020 08:59

Onderzoeker ontdekt parasiet in schedel van een vis

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bizarre parasiet ontdekt in lipvis.

Toen de bioloog Kory Evans van de Rici Univerisity nietsvermoedend voor zijn onderzoek de röntgenscans van een straalvinnige lipvis digitaliseerde, werd hij verrast door een horrorverschijning. In de schedel van de Olisthops cyanomelas ontdekte hij een volgezogen parasiet op de plek waar de tong hoort te zitten.

Lees ook:

Vampier

Welke parasietsoort zich schuilhield in deze vissenkop is nog niet duidelijk. Maar deze bizarre leefstijl, waarbij de parasiet de plaats inneemt van de tong, is vaker gedocumenteerd. Het bekendste voorbeeld is de pissebed Cymothoa exignea, die zijn weg naar binnen baant via de kieuwen van zijn slachtoffer.

Vastgeklampt in het kieuwweefsel voedt de parasiet zich met het bloed van de vis waarna hij langzaam uitgroeit tot een volwassen mannetje. Verschijnt er een tweede parasiet op het toneel, dan ondergaat zijn voorganger een gedaanteverwisseling: de pissebed ontwikkelt zich verder tot een vrouwtje. In dat geval kruipt het beestje naar binnen en haakt zich vast aan de tong. Met zijn scharen snijdt het de aderen van de tong door waardoor deze langzaam afsterft.

Vanaf nu gaat de vis door het leven met een kriebelige neptong, totdat de parasiet weer loslaat. Dan moet de arme ziel tongloos verder.

Onderzoeker ontdekt parasiet in schedel van een lipvis
© Kory Evans

Bronnen: ScienceAlert, WIRED

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws